tirsdag 24. februar 2009

"Thomas baker" er en billedbok skrevet og illustrert av Gunilla Wolde. Boken ble oversatt til norsk av Leif Norman Rosse og forlagt av Aschehoug & Co ved W. Nygaard i 1976.



Boken handler om en gutt ved navn Thomas. Han skal bake en kake og gir leserne et innblikk over ingredienser, rekkefølge og sluttresultat.
Boken starter med at han finner frem de ingrediensene og utstyret han trenger. Deretter får han hjelp av faren til å sette på ovnen, imens han kler på seg et grønt forkle. Så putter han ingrediensene oppi en bolle og rører sammen. Han skal smelte smør og far hjelper han. Når smøret er ferdig tar han det i bollen og rører alt til en grøt. Han putter røra i en kakeform og setter den inn i ovnen. Pappa hjelper han med å ta kaken ut fra ovnen da den er ferdig. Deretter serverer Thomas kake og saft til mor og far.

Denne boken er tilpasset barn fra 2 til lesealder. Dette fordi illustrasjonene er veldig fine og teksten er godt forklarende og enkel. Språket er lettlest og setningene er av normal lengde. Boken er også ganske kort slik at ungene ikke mister interesse og den gjengir en hverdagssituasjon om det å være på kjøkkenet. Budskapet er at man må dele med andre, og opparbeide seg en evne til å vise omsorg. Det er også en veiledning for hvordan barna kan oppleve nye ting på kjøkkenet gjennom trygge og utfordrende forhold.

I boken er det 1 hovedperson (Thomas) og to bipersoner (mor og far).
Thomas er en flittig ung gutt som er flink til å gjøre selvstendige ting. Han er kreativ, utforskende og omtenksom ovenfor andre. Dette ser vi ved at han prøver nye ting på egenhånd mens han godtar hjelp fra far og at han deler kaken med resten av familien.

Handlingen foregår på kjøkkenet med romslig miljø og plass til å utvikle og utforske. Det skjer midt på dagen så det er godt med lys i rommet. Det er renslige omgivelser og ingen forstyrrende elementer.

Bilder og gjentakelser er virkemidler som går igjen i boken. Dette kan vi se igjennom navnet til thomas som blir gjentatt flere ganger og bilder som enkelt og godt forklarer handlingen i boken.

Det er en kronologisk rekkefølge på handlingen. det vil si at den foregår fra start til slutt.
Vendepunktet i boken skjer når han setter kaken inn i ovnen fordi da kan han ikke gjøre noe mere med den. Det kan være flere spenningshøydepunkt i boken, enten når han steker smør eller når han setter kaken inn i ovnen. Boken har en åpen slutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar